Waterzooi uit de slowcooker – maar gewoon kan ook en is net zo lekker!
Door: Elke – Wijn&Lijn
Weer even een beetje mijn Belgische roots in de strijd 🙂 Als kind was ik al dol op waterzooi en nog steeds is het een toegankelijk gerecht voor mijn kinderschare. Behalve de champignons dan, want daar houden ‘de jongens’ niet van. Bijzonder eigenlijk, de meisjes prikken ze makkelijk weg. Natuurlijk maak ik dit gerecht net een beetje anders. Zo heb ik geen aardappel in mijn recept staan en vervang ik door spruitjes en doperwtjes, ronduit heerlijk! Voor je tafelgenoten kun je uiteraard wat puree maken of aardappeltjes bakken, maar voor het gereht is het eigenlijk niet nodig.
Heb je geen slowcooker? geen probleem. De kip gaart in 1,5 uur ook op het vuur.
Geniet ervan en natuurlijk vind ik het leuk als je laat weten wat je ervan vindt. Cheers!

Voedingswaarden waterzooi
Save the carbs for wine!
De recepten zijn zoveel mogelijk koolhydraatbeperkt en gezond, lekker en makkelijk, zodat je ruimte maakt voor je glas wijn en van afvallen een feestje maakt.
- Eiwitten 49%
- Koolhydraten 17%
- Vetten 33%


Ingrediënten voor waterzooi slowcooker
– 6 personen
- 1 grote scharrelkip
- 250 gr. champignons
- 150 gr. doperwtjes
- 250 gr. spruitjes
- 400 gr. wortel (mix)
- 5 jonge prei
- 1 rode ui
- 15 gr. rozemarijn
- 1,5 el. vadouvan kruiden
- 3 teentjes knoflook
- 2 bouillonblokjes
- 1,2 l. water
- 125 ml. kookroom
- peper uit de molen
- 3 el. olijfolie
Extra’s
Slowcooker
Oven + ovenschaal
Gebruik de slowcooker als je veel tijd hebt, het komt de intensere smaak van de kippenbouillon ten goede. Een must is het zeker niet. Geen slowcooker, start dan met de hele kip te bestrijken met vadouvankruiden en doe in een grote pan met koud water, knoflook, prei, rode ui en rozemarijn. Laat 1,5 uur zachtjes koken en ga dan verder met het recept.
bij stap 6 doe je dan de groenten in de pan en kook je ze gedurende 10 minuten beetgaar.


Hoe maak je waterzooi slowcooker
Stap 1
Snijd de rode ui grof, pel de knoflook en snijd twee van de preitjes in stukken van circa 3 cm. Leg de groenten in de slowcooker.
Stap 2
Smeer de kip in met vadouvan kruiden en leg op de groenten in de slowcooker. Vul aan met het water en zet op de hoogste stand gedurende 5 uur of lage stand gedurende 7 uur.
Stqp 3
Leg spruitjes en wortelmix in een grote ovenschaal, besprenkel met olijfolie en kruid met knoflookpeper. Zet 45 minuten in een oven van 200 graden totdat de groenten geroosterd zijn.
Stqp 4
Snijd de andere 3 preitjes in kleine stukjes en zet weg tot de kip 5 uur (lage temperatuur) of 4 uur op de hoge stand gegaard heeft. Check of de kip daadwerkelijk gaar is. Als het goed is valt het van het bot af.
Stap 5
Haal de kip uit de slowcooker en laat afkoelen. Schep met een schuimspaan de overige kruiden en groenten uit de slowcooker en gooi weg.
Stap 6
Doe nu de doperwten, fijngesneden prei en champignons in de slowcooker en laat gedurende 1,5 uur garen. In de tussentijd kun je de kip plukken.
Stap 7
Als de groenten gaar zijn kun je de kip (gepukt en in kleine stukjes) toevoegen, samen met de kookroom. Laat even goed doorwarmen.
Stap 8
Snijd als laatste de geroosterde groenten grof en voeg toe aan de slowcooker voor het opdienen of serveer naar keuze apart.
Voedingswaarden details
Caloriëen
437
Koolhydraten
18,5
Vetten
16,1
Eiwitten
53,4

Glas wijn
150 cal.

Gratis downloaden: Slank in 5 stappen e-book
