Jezelf versterken, wat kun je doen?

De angst om ziek te worden is groter dan ooit. Logisch? Misschien wel. Het lijkt een enorm gevaar wat op ons afkomt. We zijn zo gewend om overal een medicijn tegen te krijgen dat het beangstigend is dat er nog geen vaccin is. Zelf geloof ik enorm in de kracht van het lichaam. Hoe ondersteun je jouw lijf het allerbeste om zo gewapend te zijn tegen ‘aanvallen van buiten’. Waarmee ik zeker niet wil beweren dat je dan niks kan gebeuren. Ik ben geen dokter. Ik deel alleen mijn overtuiging dat je zelf heel veel kunt doen om je immuunsysteem te versterken. En daarmee bedoel ik ook dat je daarin dus eigen verantwoordelijkheid moet nemen. Wat kun jij doen? En waar kies je voor? Een aantal opties:

 1. Ga naar buiten
  Zonlicht is heel goed voor je. Zeker nu de UV-index nog laag genoeg is. Stel je lichaam letterlijk bloot aan zonnestralen, maak vitamine D aan. Een enorme boost! 
 1. Beweeg
  Geen verrassing maar bewegen is echt goed voor je. Wandelen stimuleert je lymfesysteem en immuniteit. Beweeg in de buitenlucht en je hebt 2 vliegen in 1 klap.
 2. Drink water
  Wanneer je geniet van je glas wijn, drink er altijd water bij. Dat geldt ook voor koffie en thee. Het water dat onttrokken wordt uit je cellen vul je hiermee direct weer aan.
 3. Vermijd suiker
  Suiker verlaagt direct je weerstand. Beperkt dit zoveel mogelijk. 
 1. Eet gezond
  Een ruim begrip maar zorg voor voldoende groenten, beperk dierlijke producten, vermijd ingrediënten met weinig voedingswaarden, et cetera.
 1. Slaap voldoende
  Slaap is onmisbaar voor een gezond lichaam. En een gezonde geest. Zorg voor een dagelijks slaap-/waak ritme. Wanneer je zonder wekker wakker wordt zit je goed. Is dat te laat? Ga dan eerder naar bed. 
 1. Wees consistent
  Een paar weken gezond eten levert je niet echt wat op. Het gaat erom dat je het volhoudt. Dus daarom is het onmisbaar dat je een voedingspatroon samenstelt dat bij je past. Stap voor stap zodat je het volhoudt en niet rigoureus naar een ‘crash-dieet’ voor een paar dagen.
 1. Een lijstje met toevoegingen
  Gezond eten is een ruim begrip. Wel kunnen we veel leren uit ‘grootmoeders tijd’, waar heilzame middeltjes werden toegevoegd om je immuunsysteem te versterken.  Een greep uit de opties: Knoflook, rode peper, verse gember, verse kruiden (basilicum, tijm, oregano, salie), groene thee, vlierbloesem, paddenstoelen, groenten & fruit (zo vers mogelijk). 
 1. Een gezonde mindset
  Minstens zo belangrijk! Door een ochtendritme te handhaven (maak je bed op), dankbaarheid te tonen en uit te spreken en te mediteren geef je je mindset een boost. Ik noem het ook wel het halfvolle glas. 

Dit is slechts een tipje van de sluier, maar wat ik vooral wil duiden is dat je zelf ontzettend veel kunt doen om je immuunsysteem te versterken. Dat je gaandeweg ook je gewicht verliest is mooi meegenomen, want ook dat is gezond. Daarbij is het belangrijk dat je blijft genieten. Alleen dan hou je een leefstijl vol. En dan werkt het.

Cheers!

Elke

 

 

www.wijnenlijn.nl/challenge

 

Cheers!

 

Elke