Steak en Groenten

Door: Elke – Wijn&Lijn

Gek genoeg ben ik geen enorme fan van vlees(gerechten) omdat ik het snel ‘zwaar’ vind. En omdat de kwaliteit van het vlees niet snel echt goed is. Dat is in België echt anders. Een klein deel van het geheim van dit gerecht is dan ook de Belgische Filet Pur, maar je favoriete slager heeft vast een mooi stuk vlees dat erbij in de buurt komt. De smaak – vind ik – komt van de groentenmix: een puree van knolselderij en pompoen en een paddestoelen-saus met rode port. Het is overigens, ondanks dat je 3 verschillende dingen maakt,  niet moeilijk. Laat je niet weerhouden, dit is echt mega de moeite waard.  En natuurlijk ruimte voor een lekker glas wijn erbij.

Geniet ervan en natuurlijk vind ik het leuk als je laat weten wat je ervan vindt. Cheers!

Voedingswaarden

Save the carbs for wine!

De recepten zijn zoveel mogelijk koolhydraatbeperkt en gezond, lekker en makkelijk, zodat je ruimte maakt voor je glas wijn en van afvallen een feestje maakt.

 • Eiwitten 31% 31%
 • Koolhydraten 19% 19%
 • Vetten 49% 49%

 

Ingrediënten voor Steak en Groenten (2 personen)

 • 400 gram pompoen
 • 400 gram knoldelderij
 • 250 gram champignons
 • 150 gram ui gesnipperd
 • 35 gram tomatenpuree
 • 50 ml. rode port
 • 2-3 eetlepels olijfolie
 • Naar smaak: peper
 • 250 gram Filet Pur

 

 

  Hoewel het de kwaliteit nooit echt ten goede komt is het vanwege tijd soms handig om voorverpakte groenten te gebruiken. De pompoenblokjes koop ik echt wel eens voorgesneden. Dan hoef je alleen nog maar het snij-gevecht met de knolselderij aan. Halveer eerst en start dan pas met het verwijderen van de schil/buitenkant. Dat scheelt een hoop gedoe. En nogmaals… het is echt de moeite waard. 

  steak-en-groenten
  falafel met groenten

  Hoe maak je Steak en Groenten

  Stap 1

  Haal alle ingrediënten, inclusief de filet pur uit de koelkast. Het vlees is het lekkerst als je het op kamertemperatuur kunt bereiden. 

  Stap 2

  Snijd de knolselderij en pompoen in blokjes, doe ze in een pan die net groot genoeg is, besprenkel met olijfolie en voeg een glas kokend water toe. Laat stoven. 

  Stap 3

  Snijd de champignons in plakjes en snipper de ui fijn. 

  Stqp 4

  Verhit in een pan met anti-aanbaklaag een beetje olijfolie en voeg de ui toe. Laat 2-3 minuten bakken en voeg dan champignons toe. 

  Stqp 5

  Verhit in een andere pan 1 el. olijfolie en laat het flink heet worden. Bak hierin de Filet Pur naar wens (voor mij is dat 3-4. minuten per zijde). Laat daarna minimaal 5 minuten rusten in aluminiumfolie. 

  Stap 6

  Voeg tomatenpuree bij de champignons en ui en laat even meebakken. Blus dan af met rode port en zet na 2 minuten het vuur uit. 

  Stap 7

  Giet het water van de knolselderij/pompoen af als dat er nog is, kruid flink met peper en pureer (ik gebruik de staafmixer) tot een gladde massa. 

  Stap 8

  Maak de borden op: Eerst de groentenpuree, daarop de champignon-saus en als laatste trancheer je de Filet Pur op de groenten. Dien op. 

  Voedingswaarden details

  Caloriëen

  429

  Koolhydraten

  13,4

  Vetten

  24,7

  Eiwitten

  38,2

  Glas wijn

  150 cal.

  Gratis downloaden: Slank in 5 stappen e-book

   

  Je ontvangt ook mijn e-mails voor een gezond & gezellig leven. Uitschrijven kan met een klik.

  dit veld niet invullen s.v.p.