Recept spruitjes – spruitjestaart
Door: Elke – Wijn&Lijn
Zodra de dagen korter worden en de kaarsen aangaan is het tijd voor spruitjes. En rode wijn natuurlijk. Tenminste, dat vind ik dan heel passend. Hoeveel voordelen ik vroeger ook had over deze heerlijke groenten, vandaag de dag kook ik er graag mee. Vooral in de oven, die heeft zo’n bijzondere werking op de smaak van spruitjes dat ik het bijna niet meer anders verwerk. Dit recept met spruitjes is bij ons thuis één van de favorieten. Wat mij betreft echt comfort food voor een druilerige dag. En natuurlijk ruimte voor een lekker glas wijn erbij.
Geniet ervan en natuurlijk vind ik het leuk als je laat weten wat je ervan vindt. Cheers!
Voedingswaarden
Save the carbs for wine!
De recepten zijn zoveel mogelijk koolhydraatbeperkt en gezond, lekker en makkelijk, zodat je ruimte maakt voor je glas wijn en van afvallen een feestje maakt.
- Eiwitten 31%
- Koolhydraten 19%
- Vetten 49%
Ingrediënten voor spruitjestaart (4 personen)
- 400 gram spruitjes
- 400 gram kipfilet in blokjes
- 250 gram champignons
- 150 gram ui gesnipperd
- 4 eieren
- 125 gram mozarella
- 200 ml. kokosmelk
- 1 eetlepel olijfolie
- naar smaak:
- tijm, peper, chilivlokken
Extra: ovenschaal met bakpapier
Je kunt – uiteraard – iedere vorm maken die je wilt. Zelf vind ik de ronde vorm het meest gezellig, maar als je bijvoorbeeld een dubbele portie wilt maken (aanrader, ook heel lekker om mee te nemen als lunch bijvoorbeeld) dan is een grote lasagneschaal ook heel geschikt. Wees gewaarschuwd: hier eten de kinderen meer van dan je denkt.
Hoe maak je spruitjestaart
Stap 1
Verwarm de oven voor op 180 graden
Stap 2
Snijd de kip in kleine blokjes, de ui fijn en de champignons in plakjes. Laat de kleine paddestoelen heel.
Stap 3
Verhit een lepel olijfolie in een pan met dikke bodem en fruit de ui aan met tijm, peper en/of chilipeper. Laat even 2 minuten bakken.
Stqp 4
Voeg kipfilet toe en roerbak 5 minuten. Voeg dan de champignons toe en blijf regelmatig roeren totdat de kip gaar is.
Stqp 5
Klop de eieren los met kokosmelk en kruid met peper.
Stap 6
Kook of stoom de spuirtjes 10 minuten zodat ze beetgaar zijn.
Stap 7
Bedek een ovenschaal met bakpapier en voeg het kipmengsel en de spruitjes toe. Verdeel goed.
Stap 8
Snijd de mozarella in kleine stukjes en verdeel over de kip en spruitjes. Giet het eiermengsel eroverheen en zet 30 minuten in de voorverwarmde oven.
Voedingswaarden details
Caloriëen
429
Koolhydraten
13,4
Vetten
24,7
Eiwitten
38,2
Glas wijn
150 cal.