Spaanse mosselen – tomatensaus die zeldzaam lekker is
Door: Elke – Wijn&Lijn
Ze zijn er weer: mosselen. Ik ben er dol op en zeker in deze periode van het jaar, als ze ’terug van weggeweest’ zijn, staat het heel regelmatig op tafel. Toen ik laatst in mijn favoriete Spaanse plaatsje was kregen we deze mosselen aangeraden. Niet voor niets. En natuurlijk wil ik dan meteen het recept weten. Gelukkig ook helemaal niet moeilijk. Wat ik zelf echt geweldig vind is dat de tomatensaus niet per definitie voor mosselen geschikt is. Mijn kids zijn niet dol op mosselen, maar die krijgen dezelfde heerlijke tomatensaus met gehaktballetjes. Ook vrij Spaans gelukkig. Wat ik doe is de tomatensaus ’s morgens al maken want dan gaan de smaken zo heerlijk door elkaar. En heb je natuurijk bij het bereiden van je maaltijd een makkie.
Geniet ervan en natuurlijk vind ik het leuk als je laat weten wat je ervan vindt. Cheers!
Voedingswaarden Spaanse mosselen
Save the carbs for wine!
De recepten zijn zoveel mogelijk koolhydraatbeperkt en gezond, lekker en makkelijk, zodat je ruimte maakt voor je glas wijn en van afvallen een feestje maakt.
- Eiwitten 43%
- Koolhydraten 28%
- Vetten 29%
Ingrediënten voor Spaanse mosselen – 2 pers.
- 2 kilo mosselen Voor de saus
- 1 rode ui
- 1 rode peper
- 4 teentjes knoflook
- 1 blikje tomatenpuree
- 4 pruimtomaten
- 1 el. olijfolie
- 1 tl. rozemarijn
Extra:
staafmixer
De saus kun je best vooraf maken omdat het de smaak ten goede komt. Wees geduldig met het aanfruiten van de rode ui, zodat de basis een beetje zoet is. die combinatie is wel zo verschrikkelijk lekker met de mosselen. Als je meteen een dubbele (of meer) portie maakt dan kun je er later in de week nog andere gerechten mee maken. Mocht je opties nodig hebben, vraag me gerust.
Hoe maak je Spaanse mosselen
Stap 1
Snijd de rode ui grof, pel de knoflook, snijd de tomaten in blokjes en maak de rode peper schoon.
Stap 2
Verhit in een pan met dikke bodem de olijfolie en fruit de ui langzaam aan met deksel op de pan. Roer regelmatig en houd de temperatuur laag zodat de ui zoetig wordt.
Stqp 3
Voeg knoflook, peper en tomatenpuree toe. Roer even door en voeg dan de tomatenblokjes en rozemarijn toe. Roer door en doe het deksel op de pan.
Stqp 4
Laat de saus gedurende 30 minuten op een laag vuur zachtjes pruttelen. Wanneer het te droog wordt, voeg een half kopje water toe. Roer regelmatig even om. Pureer met de staafmixer tot een gladde saus.
Stap 5
Als je de saus bewaart voor later, zet dan het vuur uit en laat het deksel op de pan. Wanneer het tijd is om de rest van de maaltijd te bereiden kun je de saus weer opwarmen op een laag vuur.
Stap 6
Spoel de mosselen 3x goed met koud water en gooi de schelpen die niet sluiten weg.
Stap 7
Neem een wokpan en schep hierin (een deel van) de tomatensaus. Verhit goed en voeg dan de mosselen toe.
Stap 8
Roerbak de mosselen tot de schelpen open zijn en serveer dan direct.
Voedingswaarden details
Caloriëen
521
Koolhydraten
36,3
Vetten
16,7
Eiwitten
55,5
Glas wijn
150 cal.