Hier word je warm van: pittige linzen-bloemkoolsalade.
Je moet er even de tijd voor hebben. Of nemen. Maar het is dan ook absoluut de moeite waard. Dit is typisch een gerecht waar je graag ’teveel’ van maakt want het blijft heerlijk. Ook de dag erna. Of later in de week. Ik hou van pittig dus gebruik graag ruim peper en cayennepeper, maar pas dat uiteraard aan naar je eigen smaak. De intentie van de gekruide bloemkoolroosjes is al zo uniek in deze salade dat het zonder twijfel ‘een blijvertje’ is. Ik ben natuurlijk ook heel benieuwd naar je reactie…
Enjoy!
Ingrediënten (voor circa 4 personen)
Bloemkool: 1, in roosjes
Linzen: 1 blik van 400 gram
Olijfolie 1 eetlepel
Tahin (sesampasta) 1 eetlepel
Knoflook: 1 teentje geperst
Citroensap: 2-3 eetlepels
Rode ui: 1 middelgrote gesnipperd
Spinazie: 300 gram
Dadels: 8 stuks fijn gesneden
Kruiden (allemaal gedroogd):
Komijnzaad: 1 koffielepel
Knoflookpoeder: 1 koffielepel
Kaneel: 1/4 koffielepel
Cayennepeper: 1/4 theelepel (let op je smaak)
Verse kruiden:
Koriander, fijngesneden: 1 eetlepel
Werkwijze
Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de bloemkool in roosjes en meng in een grote kom met olijfolie en de gedroogde kruiden. Bekleed een bakplaat met bakpapier, strooi de bloemkoolroosjes erover en bak deze in 30 minuten krokant en bruin in de oven.
Meng in de tussentijd tahin met citroen, geperste knoflook en een beetje water (de pasta moet de textuur van een dikke yoghurt hebben). Laat de linzen uitlekken en spoel goed na. Meng ze met de tahin. Snijd de rode ui en dadels klein en meng deze met de linzen. Snijd de spinazie grof en meng door de salade. Voeg als laatste de bloemkoolroosjes toe. Meng goed en garneer met koriander (geen must).
Dien op & geniet ervan!
Voedingswaarden (per persoon)
248 calorieën
33,7 gram koolhydraten
5,7 gram vetten
11,5 gram eiwitten