Als je wilt afvallen dan is het natuurlijk fijn als de stappen die je zet ook daadwerkelijk ‘zoden aan de dijk’ zetten. Afkicken van suiker is zo’n stap. Je maakt het jezelf direct gemakkelijker.

Over het algemeen eten mensen teveel suiker. Niet eens bewust. Vaak weet je niet dat de suikers verborgen zijn en krijg je daarmee automatisch meer binnen dan goed voor je is. Zowel voor je algehele gezondheid als voor je gewicht.

Zodra je bewust bent van (verborgen) suikers kun je makkelijker keuzes maken. Keuzes die er weer voor zorgen dat je steeds minder behoefte hebt aan suiker.

Wat is precies suiker?

Voordat je kunt afkicken van suiker is het natuurlijk belangrijk dat je weet wat het dan precies is. Want iedereen kent natuurlijk de witte korrels, die we suiker noemen. Dat is helder.

Officieel zijn echter alle koolhydraten suikers. En koolhydraten is één van de belangrijke voedingsstoffen van ons lichaam (naast eiwitten en vetten). Dus waarom zou je dan moeten afkicken?

De hoofdreden: Koolhydraten zijn niet over 1 kam te scheren. Er zijn verschillende soorten koolhydraten en de reactie van je lichaam op deze verschillende koolhydraten is daarmee ook anders.

We maken grofweg onderscheid in

  • snelle koolhydraten: suikers die direct in je lichaam worden opgenomen en waarmee je bloedsuikerspiegel snel stijgt (en daarna weer snel daalt)
  • langzame koolhydraten: suikers die door het lichaam eerst moeten worden afgebroken voordat ze in het bloed terecht kunnen komen. Hierdoor heb je geen pieken en dalen zoals met de snelle koolhydraten.

Kort door de bocht kun je zeggen dat de langzame koolhydraten gewoon in een gezonde levensstijl passen en de snelle suikers degene zijn waarvan je het beste kunt afkicken voor een snel resultaat.

Waarom afkicken van suiker?

Snelle suikers passen niet in een gezonde levensstijl (in tegenstelling dus tot de langzame suikers) maar hoe komt dat nou precies?

Snelle suikers zorgen voor een snelle stijging van je bloedsuikerspiegel én weer een snelle daling. Om die reden ervaar je enorme ‘snaaitrek’. Vrij snel na het eten van snelle suikers vraagt je lichaam om meer. Geef je eraan toe dan houd je deze vicieuze cirkel in stand. Met als gevolg dat je meer suiker en daarmee meer calorieën binnen krijgt dan nodig en wenselijk. En hierdoor zul je dus gemakkelijk in gewicht bijkomen (in plaats van gemakkelijk je gewicht verliezen).

Om dezelfde reden – het fluctueren van je bloedsuikerspiegel – kun je je heel suf en zonder energie voelen na het eten van suikers. De energie die je toevoegt is immers heel snel weer weg (daling van je bloedsuikerspiegel) waarmee je de zogenaamde ‘dip’ na het eten ervaart.

Waar zit suiker precies allemaal in?
Nu je weet dat je eenvoudiger gewicht verliest als je minder suiker eet, is het natuurlijk handig om te weten waar de suiker nu precies zit. Want dat je minder schepjes suiker in koffie/thee/dressings doet, is goed bij te houden. En klinkt denk ik ook nog heel logisch.

Echter, veel suikers zitten verborgen. Ook in middelen die bij je in de kast staan en regelmatig op je bord liggen. En juist die verborgen suikers maken dat je uiteindelijk teveel suiker per dag binnen krijgt. Met als resultaat da je niet afvalt.

Lees de etiketten
De meest handige tip: leer etiketten lezen. Hierin moet namelijk altijd vermeld staan hoeveel suikers er in de producten zitten. Zo kun je goed vergelijken wat in dit kader dan de meest handige keuze is. Het is overigens niet altijd even duidelijk vermeld. Ook termen als siroop en ‘alles’ wat op -ose eindigt valt onder (verborgen) suiker.

Kook (met) producten die je herkent:
Kook zoveel mogelijk met verse ingrediënten. Dat scheelt weer etiketten ontcijferen.
Alles wat je herkent uit de natuur is goed.
Bij voorbeeld: een appel: niks mis mee. Appelsap: toegevoegde suikers, geen vezels, dus liever niet.

Ook als je geen keukenprinses bent: zelf koken levert mega snel resultaat op.

Om het je gemakkelijk te maken heb ik mijn 80 favoriete recepten voor je bij elkaar gezet in een 4-weken programma zodat je zonder al teveel moeite direct de juiste slag te pakken hebt.

Verwacht geen 100%
Het hoeft niet meteen helemaal goed. Overigens überhaupt niet. Een 10 is voor de meester. Maar bedenk dat iedere kleine stap die je neemt om suiker te verminderen bijdraagt aan je afslankdoel én je gezondheid. Minder suiker zorgt voor minder suikerbehoefte, minder schommelingen in je bloedsuikerspiegel dus minder calorieën. Je maakt het jezelf dus veel makkelijker om je suikerconsumptie stukje bij beetje te verminderen. Kies bij voorbeeld één van de volgende opties voor deze week. En voeg dan volgende week een andere stap toe.

  1. Voeg zelf geen suiker meer toe aan koffie/thee/yoghurt/gerechten
  2. Vermijd koekjes bij de koffie/thee.
  3. Neem alleen taart als je er een 9 of 10 voor zou geven: zo lekker dat je het de keuze waard vindt.
  4. Sla de chips/zoutjes af. Of maximaal 1 keer in het weekend. (bedenk… minderen is al goed!)
  5. Vervang een broodmaaltijd door een salade of zelfgemaakte soep
  6. Kies een favoriete (kant&klaar of ‘pakjes’) maaltijd en maak deze zelf. Minimaal net zo lekker, daar ben ik 100% van overtuigd.
  7. Kies aan kant-&klaar producten de meest passende aan de hand van etiketten.

Save the carbs for wine
Alcohol is de vreemde eend in de bijt: lege koolhydraten. Dus wel de calorieën en geen voedingsstoffen.  Toch past een glas wijn in een gezonde levensstijl. Daar is vooral het mediterrane dieet een goed voorbeeld van. Ook Pioppi dieet voegt wijn toe aan de lijst met voedingsmiddelen die je kunt nemen.

Daarnaast is het van wezenlijk belang dat je een levensstijl ontwikkelt die je volhoudt. Alleen dan kun je blijvend afvallen/op gewicht blijven. Iets tijdelijks kun je net zo goed achterwege laten, dat heeft namelijk alleen tijdelijk effect.

Wanneer je toevoegt waar je van geniet, houd je het vol. Dat is bij voorbeeld wijn. Maar dat kan ook iets anders zijn. De keuze maak je zelf. Hoe minder suiker, hoe makkelijker. Dus kies je voor wijn, beperkt dan de andere (snelle) koolhydraten.

Tenslotte
Complexe koolhydraten zoals in groenten zitten, die hoef je uiteraard NIET te schuwen. Onthoud dat we het hier alleen hebben over de snelle koolhydraten, de snelle suikers, die ervoor zorgen dat je bloedsuikerspiegel fluctueert. Met allen onhandige bijwerkingen van dien.

Hulp bij het opstellen van je eigen ‘nieuwe levensstijl’? Ik heb een training gemaakt waarbij je binnen 5 dagen je ‘eigen dieet’ vormgeeft. Je kunt er hier meer informatie over vinden.

Laat het weten als je ergens vragen over hebt!

Cheers,

Elke