Indonesische Rendang Wijn&Lijn

 

Ik ben echt dól op mijn slowcooker. Zeker bij stoofjes zoals deze. Maar ook zonder slowcooker wordt het heerlijk hoor. Persoonlijk vind ik de smaak vanuit een slowcooker-bereiding nog intenser, dieper en daarmee voor mij lekkerder. Maar dat is smaak :-). 

De meeste ‘mixen’ die je eenvoudig gebruikt om de heerlijke smaak van oosterse gerechten te bereiken zijn bewerkt, bevatten veel suiker en zout, en zijn daarmee niet altijd even geschikt als je gewicht wilt verliezen. Natuurlijk zit er ook verschil in en het loont absoluut om de etiketten door te nemen. Maarrrr in dit gerecht gebruik ik die niet. Daarmee is het direct ‘winst’ en een heel stuk lager in calorieën dan wanneer je een ‘pakje’ zou gebruiken. En… zonder dat de smaak van het gerecht teniet wordt gedaan. Sterker nog: als bij mij aan tafel zowel manlief als kids uit zichzelf zeggen ‘heerlijk zeg’ dan is het het delen waard. Bij deze… 

Enjoy!

Ingrediënten (voor 8 personen)

1 kilo magere runderlappen in blokjes
3 middelgrote uien in dunne halve ringen
4 teentjes knoflook
1 eetlepel olijfolie
200 ml fond (rund) 
1,5 eetlepel sambal badjak
1,5 eetlepel Soto kruiden Jonnie Boer
2 stengels citroengras
2 cm gember
peper uit de molen (naar smaak)

Serveer met:
200 gram bloemkoolrijst per persoon
Roerbakgroenten met peultjes en paksoi
Extra sambal badjak

Voor de kinderen maak ik er een eenvoudige nasi bij met ‘wholegrain’ rijst en nasigroenten en een beetje ketjap. Overigens: die hebben echt niet door dat ik de gezondere variant van rijst voorschotel. 

Werkwijze

Snijd het vlees in blokjes en kruid flink met peper. Bak het vlees in kleine porties rondom bruin in olijfolie en verzamel in de slowcooker. Bak daarna de uien en knoflook in de braadpan en voeg bij het vlees. Voeg fond, sambal, gember en citroengras toe en zet op de lage stand voor 8 uur. Uitstekend geschikt om voor je werkdag aan te zetten. Na het garen blijft het nog zeker 2 uur op temperatuur. En opwarmen is met dit gerecht ook geen enkel probleem. 
Geen slowcooker? Gebruik dan een stoofpan die je in de oven kunt zetten. Volg bovenstaande stappen maar zet dan 1,5 uur in de oven na alle toevoegingen. Je kunt de stoofpan ook op het vuur laten staan: zet dan zacht en houd goed in de gaten of het niet te droog wordt. Voeg eventueel meer bouillon of fond toe. 

Voedingswaarden Rendang (per persoon)

322 calorieën
4,2  gram koolhydraten
9,4 gram vetten
54,8  gram eiwitten