Hoe kun je succesvol afvallen in de overgang

De meeste vrouwen ervaren dat de overgang gepaard gaat met wat extra kilo’s. Ongewenst over het algemeen. Het is niet nodig om je erbij neer te leggen. Het goede nieuws is, dat je ook in de overgang succesvol kunt afvallen. Als je maar weet wat je moet doen en laten.
In dit artikel laat ik je zien wat de achterliggende oorzaak is van je gewichtstoename. En uiteraard wat de 5 beste strategieën zijn waarmee afvallen in de overgang een succes wordt.

Waarom word je zwaarder in de overgang?

In de overgang wijzigt je hormoonhuishouding. Daar kun je helaas niks aan doen. Vanaf je 40e levensjaar (gemiddeld genomen) daalt de hoeveelheid oestrogeen in je lichaam. Hierdoor worden er meer vetcellen aangemaakt. Vetcellen bevatten oestrogeen en je lichaam gaat ‘hamsteren’ als de hoeveelheid daalt. Dat betekent dat je kunt toenemen in gewicht, terwijl je verder niets wijzigt in je leefstijl.
Tel daarbij op dat je stofwisseling trager is dan voor de overgang, dan is het misschien ook logisch dat je – soms ongemerkt – steeds een beetje zwaarder wordt. Dat betekent – gelukkig – niet dat je niet kunt afvallen in de overgang.

 

Welke invloed heeft de overgang op je figuur?

Je figuur kan onder invloed van hormonen – jawel, daar zijn ze weer – drastisch veranderen. Enerzijds doordat de aanmaak van oestrogeen vermindert, anderzijds doordat het hormoon testosteron een belangrijke rol speelt bij het aanmaken van spiermassa.

Ook de aanmaak van testosteron neemt af tijdens de overgang. En dat betekent dat je minder spiermassa opbouwt. Tegelijkertijd neemt je vetmassa toe en verschuift je lichaamsvet naar de buik, taille en borsten.

Hoe zorg je ervoor dat je kunt afvallen in de overgang?

Aan de afname van je hormonen en de wijziging van je hormoonhuishouding kun je niks doen. Behalve accepteren dat het zo is. En – maar dat is een heel ander onderwerp – dat helpt al enorm. Waar je geen invloed op hebt, accepteer je.

Dat betekent gelukkig niet dat je moet accepteren dat je zwaarder bent dan je zou willen, want ook in de overgang kun je makkelijk afvallen. Daar zijn een aantal andere ‘spelregels’ voor, waardoor je sneller resultaat boekt. De snelste resultaten boek je met het aanpassen van je eetpatroon. Dat is eenvoudiger gezegd dan gedaan maar met het aanpassen van een paar dingen in je leef- & eetpatroon maak je afvallen in de overgang eenvoudig.

Wat kun je het beste eten als je wilt afvallen in de overgang?

Gezonde en pure voeding is – ook als je niet in de overgang bent – een betere keuze voor je lichaam dan bewerkte voeding of snelle suikers. Dat is wanneer je in de overgang bent alleen nog vele malen belangrijker. Omdat je lichaam onder invloed van de dalende hormonen meer vetcellen aanmaakt én minder spiermassa, vermijd je bij voorkeur alle snelle suikers.


Eet in plaats van (snelle) suikers gezonde vetten, zoals:

 • Avocado
 • Zalm
 • Haring
 • Noten
 • Olijfolie
 • Kokosolie


zodat je – bijna als vanzelf – minder behoefte hebt aan (teveel) eten. Afvallen in de overgang wordt dan vanzelfsprekend een stuk eenvoudiger en prettiger omdat je geen last hebt van hongergevoel.

Welke recepten passen goed als je wilt afvallen in de overgang?

Recepten die bestaan uit pure producten zijn bijna altijd goed. Denk bij het maken van je recept het volgende: ‘herken ik dit product uit de natuur’? Zo ja, helemaal goed. Zo nee… kies een alternatief.

Bijvoorbeeld: een zakje met kruidenmix voor nasi hangt niet aan een boom.
Het alternatief:

  • Gember
  • Citroengras
  • Knoflook
  • Rode peper

6 belangrijke tips wanneer je wilt afvallen in de overgang

De meest snelle en effectieve manier om je overtollige kilo’s kwijt te raken is met het aanpassen van je voeding. Ongeveer 80% van je resultaat behaal je hiermee. Toch zijn er een aantal specifieke tips die je kunt toepassen zónder dat je meteen je hele leefstijl omgooit. Kies wat je nu kunt en wilt doen. Als het goed gaat, voeg je een andere stap toe.

De leeftijd dat je een crashdieet kunt inzetten om snel je kilo’s te verliezen is voorbij. Dat is geen ramp, het kan ook anders. Op een prettige manier. Wél resultaat, geen drastische aanpassingen en blijven genieten. Daarmee behaal je vele malen eerder het beoogde resultaat mee.

Tip 1: Verminder je snelle suikers

De snelle suikers en koolhydraten worden vaak door elkaar gehaald. Het is compleet onnodig om ‘alle carbs’ te vermijden. Hoewel je mij ongetwijfeld kent van de uitspraak ‘save the carbs for wine’ bedoel ik – dat weet je dan ook – daarmee niet dat er geen koolhydraat meer in komt. Sterker nog, die heb je nodig.
Hier bedoel ik echt de suikers die in bewerkte voeding zitten. Van de suiker in je koffie tot de kant-en-klaar maaltijden en bonbons. Het is ook niet nodig om alles te skippen, maar verminder dit in stappen en je zult zien dat je na 3 weken ‘een ander mens’ bent. In ieder geval met kilo’s lichter op de weegschaal.

Tip 2: Drink voldoende (water)

Water helpt enerzijds enorm om je (eerste) trek te verminderen, het zorgt er ook voor dat afvalstoffen worden afgevoerd. Zeker als je gewicht verliest een must. Gemiddeld genomen wordt aangeraden om 1,5 tot 2 liter water te drinken. Niet iedereen vindt dit makkelijk. Daarom raad ik aan om 3 tot 4 momenten te kiezen om een halve liter water te drinken:
– ’s morgens direct na het opstaan. Je hebt immers veel vocht verloren ‘s nachts en zo vul je dat direct weer aan.
– Voor iedere maaltijd.
– ’s avonds voordat je gaat slapen. Je hoeft niet bang te zijn dat je er ‘s nachts uit moet voor een wc-bezoek., je lichaam heeft het water nodig.

Tip 3 Bereid je goed voor (gratis dagplanning)

Een goede voorbereiding is het halve werk. Het is bewezen dat je minder snel afwijkt van je planning als je deze op papier maakt, dan wanneer je het ‘uit je hoofd doet’ of maar ziet waar het schip strand. Als je wilt afvallen in de overgang dan maak je daarom een gedegen planning.
Mijn credo is ook: maak een planning, dan hoef je je er alleen nog maar aan te houden.
Om het makkelijker en leuker voor je te maken kun je hier jouw dagplanning downloaden. Niet alleen om je eet-planning mee te maken. Door alle stappen op het formulier dagelijks te doorlopen zorg je ervoor dat je van iedere dag een geweldige dag maakt.

TIP 4 Zorg dat je lekkere gerechten maakt

Lekker eten is een must in mijn optiek, anders lijkt het op een dieet en dat houd je niet vol. Dat bewijst zo ongeveer ieder dieet. Zorg er dus voor dat je lekkere gerechten eet.
Smaken verschillen, dat is niet te voorkomen. Je kunt wel leren om andere gerechten lekker te vinden. Ook op deze leeftijd. Ook wanneer je in de overgang bent. Want als je wilt afvallen in de overgang dan is handig dat je gerechten lekker vindt die helpen bij je proces. Misschien betekent het voor jou dat je eens iets nieuws probeert.
De meeste vrouwen vinden de gerechten uit mijn kookboek heel lekker. Deze gerechten zorgen ervoor dat je afvalt, de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt en niet na hoeft te denken over wat je op tafel zet.

Tip 5 Beweeg (met mate)

Als een dolle gaan sporten heeft helemaal geen zin. Gelukkig maar, misschien. Toch is bewegen, ondanks dat 80% van je resultaat met voeding wordt behaald, een aanrader. Na het eten een rondje wandelen is al voldoende. Ook heel handig omdat je dan je patroon doorbreekt.
Als je de dag ook nog begint met een rondje lopen dan heb je al snel de beoogde beweging te pakken. Neem tussendoor de trap op je werk of de fiets naar de winkel en succes is verzekerd. Minder lastig dan je dacht, toch?

Tip 6 Zorg dat je een levensstijl hebt die je volhoudt

De leukste tip en ook de meest ingewikkelde is dat je ervoor moet zorgen dat je het volhoudt. Het heeft geen enkele zin om te zeggen dat je wilt afvallen in de overgang en dan vervolgens slechts 3 weken je patroon aanpast.
Met Wijn&Lijn benadruk ik dan ook de ‘fun-part’ van het afvalproces. Je houdt het alleen maar vol als je ook ruimte maakt voor wat je heel lekker vindt, heel belangrijk vindt. Je glas wijn bij voorbeeld.
Het volhouden is minstens even belangrijk als de stappen die je zet.

Speciaal voor vrouwen in de overgang heb ik een receptenboek met 80 recepten die allemaal geschikt zijn wanneer je wilt afvallen in de overgang.

 

 

80 Slank en Fit recepten in het kookboek afvallen & borrelen

Tot slot: zo is afvallen in de overgang dus heel goed haalbaar

Iedereen krijgt het voor elkaar om gewicht te verliezen. Op welke leeftijd dan ook. Je hebt er alleen een plan voor nodig. De stappen waarmee je kunt beginnen vind je bij de 6 tips. Daarmee wordt afvallen in de overgang ‘een eitje’.

Wanneer je het leuk vindt om meer te weten over succesvol afvallen in de overgang dan kun je ook direct starten met één van de programma van Wijn&Lijn.

Kijk op deze pagina voor de verschillende opties.

 

Cheers, Elke

 

P.S. Wil je wekelijks extra tips meld je dan aan voor de gratis Wijn&Lijn Community op facebook.