Ceviche als voorgerecht of heerlijke lichte lunch

Zelf ben ik er dol op. En hoewel ik het zeker associeer met zomer, zon en terrassen, is dit áltijd lekker. Nu natuurlijk nog extra lekker met de herinnering aan een heerlijke vakantie in Spanje.

Maar ook thuis maak ik dit regelmatig. In een variatie maakt dit bijna altijd deel uit van één van mijn kerstmenu’s. Gewoon omdat het heerlijk is. Smaakversterkend is. En super licht. 

Het geheim zit in de zogenaamde ’tijgermelk’ of beter – want zo heet het oorspronkelijk – ‘leche de tigre’. 

Deze leche de tigre kun je vooraf maken (dus heel handig als je een voorgerecht maakt voor een grotere groep) en 4 dagen in de koelkast bewaren.

Wat betreft smaak kun je eindeloos variëren. Wil je pittiger, voeg je meer rode peper toe. Wil je dieper, wat extra rode ui. Zelf houd ik heel erg van gember dus daar voeg ik lekker veel van toe. En dat zit niet in iedere ‘basis-tijgermelk’. Dus experimenteer vooral maar met deze basis zit je sowieso goed. 

De absolute crux is verse vis. Twijfel je, dan is het niet geschikt voor de ultieme ceviche. 

Je kunt overigens ook variëren met vis en schaal- of schelpdieren. De leche de tigre is namelijk de methode waarmee je de vis ‘gaart’. Dat kan dus zowel met zeebaars (wat je hier ziet) of St Jacobsschelpen (die snijd ik dan eerst in dunne plakjes) of zelfs rauwe garnalen. 

Kortom… een heerlijke start of lunch. Ruimte voor je glas wijn en smaakversterkend voor een geweldig diner bij voorbeeld. 

Mocht je trouwens niet van koriander houden (dat hoor ik toch nog regelmatig) dan kun je hier ook prima platte peterselie gebruiken. Ook heerlijk. 

 

Enjoy!

Ingrediënten (2 personen):

200 gram zeebaars in dunne plakjes
1/2 rode ui in dunne plakjes
klein bosje koriander

Leche de Tigre:
5 uitgeperste limoenen
1/2 rode ui gesneden
1/2 teentje knoflook geperst
1/2 – 1 rode peper gehakt
klein stukje gember geraspt

Werkwijze:

Maak eerst de Leche de Tigre: Meng de ingredienten in een blender door elkaar en zet in de koelkast tot je de rest van het gerecht maakt. 

Snijd de zeebaars in dunne plakjes en rangschik op een schaal. Strooi de dunne rode ui erover. Schenk de leche de tigre over de vis en laat 2-4 minuten garen. Garneer met koriander en eventueel vis-eitjes. 

Geniet ervan!

#easydoesit #makkelijkerecepten #wijnenlijn #afvallenenborrelen #cheers


Voedingswaarden (per persoon):

Aantal calorieën per persoon: 165 kcal
Koolhydraten: 4 gram
Vetten: 7 gram
Eiwitten: 24 gram

Glas wijn: 150 kcal.