Bloemkooltaart

 

Ottolenghi is wel één van mijn ‘helden’. Meestal maak ik het precies zoals hij zegt maar in dit geval had ik nog wat in huis waarmee ik graag wilde koken. Dus noem me eigenwijs … dat klopt ook wel. Het resultaat was wel echt geweldig, dus ik maak het volgende keer weer op deze manier. Een kleine kanttekening: volgende keer gebruik ik meer rode uit op de bovenkant. Dat is wel zo verschikkelijk lekker na 40 minuten oven. 
Je moet dus een beetje tijd hebben maar het resultaat is overweldigend. En je maakt uiteraard ruimte voor je glas wijn. 

Enjoy!

Ingrediënten (voor 3-4 personen)

1 grote bloemkool
3 rode uien (zou ik doen, ik had er maar 2)
5 eieren
2 eetlepels olijfolie
300 gram hüttenkäse
50 gram parmezaanse kaas
1 eetlepel verse rozemarijn
15 gram basilicum (vers)
1 eetlepel komijn
1 eetlepel kurkuma
Peper uit de molen (naar smaak)
1-2 eetlepels sesamzaad

Nodig:
Taartvorm (spring)
Bakpapier

Werkwijze

Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de uien in 8 ringen van 0,5 cm. De overige ui snipper je en smoor je samen met de rozemarijn in de olijfolie gedurende 10 minuten. Laat een beetje afkoelen (voordat je het bij het eiermengsel voegt)
Snijd de bloemkool in roosjes en kook 15 minuten (wel goed gaar, niet uit elkaar vallen)
Neem een grote kom en klop hierin de eieren los. Meng vervolgens met komijn, kurkuma, hüttenkäse, parmezaanse kaas en basilicum. Voeg het ui-rozemarijn-mengsel toe.
Laat de bloemkoolroosjes uitstomen.
Vet een vel bakpapier in met een klein beetje (chili)olie (met een kwastje uitsmeren is het makkelijkst) en bestrooi met sesamzaad. Leg het vel voorzichtig in de bakvorm.
Meng tenslotte de bloemkoolroosjes met het ei-mengsel en doe het geheel in de bakvorm. Druk de rode uien in het mengsel. 

Bak de taart in 40  minuten goudbruin. Check of de taart gaar is: prik met een satéprikker in het midden van de taart. Er mag geen mengsel meekomen als je de prikker eruit haalt. Laat dan nog even verder garen. 

Voedingswaarden (per persoon)

303 calorieën
14,1  gram koolhydraten
25,8  gram vetten
36,2 gram eiwitten