Geroosterde aubergine met tomaten & gehakte biefstuk
Dol ben ik op de veelzijdige aubergine. Hoewel ik moet toegeven dat ik de combinatie met tomaat of tomatensaus wel echt subliem vind. Dus dat wint het wel vaker. Vandaag ook. De aubergine zelf is niet heel uitgesproken van smaak. Nou ja, dat vind ik. Als je niet dol bent op deze groenten dan verafschuw je misschien juist de smaak. Ik kruid graag stevig. In dit geval door een tomatensaus te maken met verse gember, knoflook, rode peper en rode ui. En tomaat natuurlijk. Dit kun je rustig van tevoren maken, de smaken trekken alleen maar lekkerder in elkaar als je het een paar uur tot een dag laat staan.
Zelf heb ik dit keer gekozen voor een ’topping’ van gehakte biefstuk (In Belgie koop je dat gewoon in de supermarkt) maar je kunt ook een vleesvervanger naar keuze gebruiken. Of kikkererwten & feta bij voorbeeld. De mogelijkheden zijn eindeloos. En heerlijk.
Enjoy!
Ingrediënten (voor 2 personen)
2 aubergines
1 eetlepel komijn
1 eetlepel ras el hanout
1 eetlepel olijfolie
250-300 gram gehakte biefstuk
peper uit de molen
1 blikje tomatenblokjes
3 cm verse gember geraspt
2-3 teentjes knoflook, gesnipperd
1 rode ui, gesnipperd
1 verse rode peper gesnipperd
1/2 eetlepel olijfolie
Oven, 190 graden
Werkwijze
Verwarm de oven voor op 190 graden. Snijd de aubergines in de lengte doormidden en kerf met een mesje ruiten in het oppervlak. Bestrijk de aubergine met olijfolie en bestrooi met de kruiden. Zet 30 minuten in de voorverwarmde oven.
Maak in de tussentijd de tomatensaus. Snijd de kruiden klein en fruit met een lepel olijfolie aan in een steelpannetje op een middelhoog vuur. Laat 5 minuten bakken en voeg dan de rode ui toe. Zet het deksel op de pan en laat 5 minuten smoren. Voeg de tomatenblokjes toe en laat rustig pruttelen. Als je de saus de avond tevoren bij voorbeeld maakt, zet dan na 15 minuten uit en verwarm de dag erna op een laag vuurtje op.
Controleer na een half uur of de auberine al gaar is: zacht vruchtvlees als je erin prikt. En een lekker bruin kleurtje. Gaar? Bak dan het vlees of vleesvervanger. Leg de aubergines op een bord, schep de pittige tomatensaus erover en vervolgens het vlees/vleesvervanger. Gebruik je kikkererwten en feta, dan is het ook lekker om de aubergine met de toppings nog even 5 minuten onder de gril te zetten.
Garneer tenslotte met verse koriander (als je dat lekker vindt).
Voedingswaarden (per persoon)
423 calorieën
33,2 gram koolhydraten
14,4 gram vetten
34,8 gram eiwitten