Intermittend Fasting helpt. Ofwel: Vasten loont

De ‘hype’ begon jaren geleden, maar is zeker niet voorbij. Toch hoor je er weer niet continue iets over. Terwijl Intermittend Fasting toch zo’n krachtig middel is om op een makkelijke manier af te vallen. Daarnaast zorgt vasten met tussenpozen voor enorm veel gezondheidsvoordelen. Als je me al een tijdje volgt of een programma bij me volgt dan weet je dat ik echt ‘fan’ ben van Intermittend Fasting.
Dus tijd om eens op eenvoudige manier te beschrijven hoe je het kunt toepassen. Want het is echt niet ingewikkeld en het doet heel veel voor je.

Het wordt vaak afgekort als IF. Dat spreekt ook een stuk makkelijker uit. Zelf heb ik er ook best lang over gedaan om het soepel over de lippen te krijgen. Maar dat terzijde.
IF is zoveel en zo weinig als vasten met tussenpozen. Er is een periode dat je eet en een periode dat je niet eet. De periode dat je eet (&wijn drinkt) heet je eetraam. De periode dat je vast heet – heel toepasselijk – de vastenperiode. Hoeveel uur je eet en hoeveel je dan automatisch vast is aan jou. Er zijn zoveel vormen, dat het bijna onuitputtelijk is, maar ik neem de meest gangbare opties met je door, zodat je kunt kiezen wat er bij jou zou kunnen passen.

Welke vormen van intermittend fasting zijn er?

Wanneer je wilt starten met Intermittend fasting kun je het best eerst bedenken of aanvoelen welke methode je aanspreekt. Uiteraard kun je altijd iets anders proberen. Grofweg bestaan er de volgende vormen:
1. 16/8
2. 5/2
3. OMAD
Bij de 16/8 methode kies je voor een dagelijks schema waarbij je 16 uur vast en 8 uur een eetraam hanteert, waarin je alle maaltijden tot je neemt.

De 5/2 methode is gericht op 2 dagen vasten, waarbij dan een calorie-inname van rond de 500 wordt aangehouden en de overige 5 dagen eet en drink je zoals je gewend bent.
Tenslotte is de OMAD de methode waarin je slechts 1 maaltijd per dag eet. One Meal A Day. Dat is niet voor iedereen favoriet.

De methode 16/8 in de praktijk

De meest gekozen vorm is verreweg het schema waarbij je 16 uur vast en 8 uur eet, optie 1 dus. Dan ligt het zo geheten eetraam bijvoorbeeld tussen 12.00 en 20.00 uur. In de praktijk betekent dit vaak dat je het ontbijt uitstelt. De meeste vrouwen vinden dit de makkelijkste manier. Maar het kan op heel veel andere manieren.

Verschuif je eetraam

Stel je bent enorme fan van ontbijten en je vindt het vervelend om met een lege maag de deur uit te gaan. Dan kun je het eetraam verplaatsen. Immers, welke 16 uur je vast of welke 8 uur je eet, dat maakt voor je lichaam niets uit. Het moet vooral bij je passen.

Wanneer je om 08.00 uur start met je ontbijt, dan is het tijdstip voor je laatste maaltijd om 16.00 uur. Past het in je ritme? Helemaal goed.
Zo niet? Weet dan, dat ieder uur dat je vast al winst is. Je hoeft zeker niet in 1 keer naar een vastenperiode van 16 uur. Begin eens met 12 uur en kijk hoe het met je gaat. En bouw dan op.

2 dagen vasten en 5 dagen gewoon eten

Behalve schuiven met je eetraam en tijden vernauwen of verbreden, kun je er ook voor kiezen om maar 2 dagen per week te vasten. Dat heet dan in het IF-woordenboek: 5:2. Hierbij eet je gedurende 5 dagen ‘normaal’. En op 2 dagen extreem weinig: 500 calorieën per dag. De dagen waarop je vast (500 calorieën) kies je zelf. Niet persé na elkaar of in een bepaalt ritme. Dit maakt het dan voor veel vrouwen makkelijk in te plannen. En een enorm voordeel is dat je na een dag van 500 calorieën de dag erna het gevoel hebt dat het de hele dag feest is.

OMAD ofwel 1 maaltijd per dag een vorm die bij je past?

Het lijkt heel extreem om maar één keer per dag te eten maar ik ken mensen die er juist ‘heel goed op gaan’ omdat het extreem relaxt is om niet de hele dag met eten bezig te zijn. Nu is eten & drinken mijn hobby, dus ik probeer het graag om te weten hoe het is, maar daar maak ik niet snel mijn leefstijl. Wanneer je kiest voor OMAD is het wel zorg dat je in die ene maaltijd ervoor zorgt dat je de voedingsstoffen binnenkrijgt waarop je blijft functioneren. In veel situaties bij ons in Nederland of België is de gewoonte om met elkaar te eten, dus de sociale component is ontzettend belangrijk. Deze methode is dan iets minder geschikt.

Uitstellen van maaltijden valt al snel onder de noemer Intermittend fasting

Kort door de bocht is alles wat te maken heeft met het uitstellen van maaltijden een vorm van Intermittend fasting. Hoe klein je stap naar één van de vormen van IF ook is, het is altijd beter dan het ritme van continue eten. Want dat betekent namelijk dat je lichaam continue aan het werk is om eten te verteren, terwijl het ook andere ‘taken’ heeft. Zodra je bijvoorbeeld een tussendoortje skipt, geef je al meer rust aan je lichaam, en heeft het dus al effect.

Er is altijd een vorm die bij je past

Intermittend fasting is er in zoveel vormen, dat er echt altijd een toepassing is die voor je werkt. Het meest belangrijke – echt mijn stokpaardje – is dat je het moet kunnen volhouden. Eén keer een tussendoortje skippen of pas om 11.00 uur je ontbijt eten zet geen zoden aan de dijk. Een ritme vinden dat bij je past en dat je volhoudt, dat leidt tot afvallen. Op een manier die makkelijk is. Daar is Intermittend fasting een hele fijne hulpmethode voor.
Voor de doorgewinterde IF-ers: Neem vooral eens de stap om OMAD(one meal a day) te proberen. Fantastisch voor je fitheid, helderheid en je slanke lijn, dus de moeite waard voor een try-out.

Wat eet je als je aan Intermittend Fasting begint?

Wanneer je kiest voor een vorm van Intermittend Fasting wil dat nog niet zeggen dat je er bent. Immers, wát je eet is minstens net zo belangrijk. IF is daarom een toevoeging op je gezonde leefstijl. Wel hoor ik van de meeste vrouwen dat juist doordat ze Intermittend Fasting zijn gaan inzetten, ze automatisch kiezen voor gezonde maaltijden. Dan is het weer heel aanvullend en daarom dus makkelijker om af te vallen.

Zorg ervoor dat je in je eetraam de voedingsstoffen binnenkrijgt. Kies daarom voor maaltijden die:
– Voldoende groenten bevatten
– Eiwitten als basis hebben zodat je geen hongergevoel hebt tussen de maaltijden door
– Complexe koolhydraten bevatten zodat je suikerspiegel niet onnodig schommelt.

80 Slank en Fit recepten in het kookboek afvallen & borrelen

Intermittend fasting en afvallen en borrelen

In mijn kookboek ‘afvallen&borrelen’ vind je de gerechten die hieraan voldoen. Zo kun je heel eenvoudig je eetraam vullen met gerechten die gezond en voedend zijn én maak je ruimte voor je glas wijn. Deze telt uiteraard ook mee in je eetraam.

Wil je op een eenvoudige manier uitproberen of Intermittend Fasting voor jou werkt dan is mijn kookboek een goede start. De keuzes voor het aantal maaltijden kun je hiermee eenvoudig maken en onthoudt: hoe minder maaltijden je kiest, hoe minder momenten dat je teveel eet.

Met als ‘note’: zorg ervoor dat je wel voldoende eet. Hoewel dat laatste meestal de minste moeite kost.

Tenslotte: wil je meer weten over Wijn&Lijn, de combinatie met IF of heb je een persoonlijke vraag? Je kunt me altijd een bericht sturen op elke@wijnenlijn.nl en ik geef je uiteraard ook altijd antwoord. 

Cheers!